2505 90 00 Piaski naturalne wszystkich rodzajów, nawet barwione (z wył. piasków krzemionkowych i piasków kwarcowych, piasków złoto- i platynonośnych, piasków: cyrkonu, ilmenitu, monacytu, piasków bitumicznych
Kod CN 2505 90 00 odpowiada następującym kodom Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług PKWiU:
Nomenklatura scalona (CN) jest usystematyzowaną klasyfikacją towarów wykorzystywaną w Unii Europejskiej. Obejmuje m.in. kod 2505 90 00. Rozszerza również Zharmonizowany System Oznaczania Towarów (Harmonized System HS) wykorzystywany w większości krajów na całym świecie. Służy przede wszystkim do określenia wspólnej taryfy celnej w krajach UE. Składa się z ośmiu cyfr.
Polska Klasyfikacja Towarów i Usług jest to natomiast system klasyfikacji wyrobów i usług określnych. W takim katalogu produkty uporządkowane są względem sekcji, działów, grup, klas, kategorii, podkategorii i pozycji.
Kod CN: 8466 30 00 - Podzielnice i pozostałe urządzenia specjalne do obrabiarek, gdzie indziej niesklasyfikowane
Kod CN: 0105 94 00 - Ptactwo żywe z gatunku Gallus domesticus, o masie > 185 g
Kod CN: 8433 19 10 - Kosiarki do pielęgnacji trawników, parków lub terenów sportowych, o napędzie elektrycznym, z urządzeniem tnącym obracającym się w płaszczyźnie pionowej lub z przyrządami tnącymi
Kod CN: 1103 20 25 - Granulki z żyta lub jęczmienia
Kod CN: 7403 21 00 - Stopy miedzi z cynkiem (mosiądz), nieobrobione plastycznie
Kod CN: 0304 74 - Filety z morszczuka (Merluccius spp.), zamrożone
Kod CN: 3301 19 20 - Olejki eteryczne z owoców cytrusowych, nieodterpenowane, włącznie z konkretami i absolutami (z wył. ze słodkich i gorzkich pomarańczy i cytryn)
Kod CN: 8403 90 - Części kotłów centralnego ogrzewania, gdzie indziej niesklasyfikowane
Kod CN: 0307 42 10 - Mątwy "Sepia officinalis, Rossia macrosoma, Sepiola spp.", żywe, świeże lub schłodzone, nawet w skorupach
Kod CN: 2009 89 79 - Sok z dowolnego pojedynczego owocu lub warzywa, niesfermentowany, o liczbie Brixa <= 67 w 20°C, o wartości > 30 € za 100 kg masy netto, z dodatkiem cukru (z wył. zawierającego alkohol, mieszanek, soku z owoców cytrusowych, z owoców guawy, mango, smaczeliny, melonowca (papai), tamaryndy, nerkowca, liczi (śliwki chińskiej), kanawalii, sączyńca, męczennicy, oskomianu (carambola) i pitahaya, soku ananasowego, pomidorowego, z winogron, włączając moszcz gronowy, z jabłek, z żurawin, gruszek i soku z wiśni i czereśni)