Kod CN: 2008 93 91 - Żurawiny (Vaccinium macrocarpon, Vaccinium oxycoccos, Vaccinium vitis-idaea), przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, ale zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto > 1 kg (z wył. zakonserwowanych cukrem, ale nie w syropie oraz dżemów, galaretek owocowych, marmolad, przecierów i past owocowych, otrzymanych w wyniku obróbki cieplnej)
Kod CN: 5111 19 00 - Tkaniny zawierające >= 85% masy zgrzebnej wełny lub zgrzebnej cienkiej sierści zwierzęcej, o masie powierzchniowej > 300 g/m² (z wył. tkanin do zastosowań technicznych objętych pozycją 5911)
Kod CN: 6404 20 90 - Obuwie o podeszwach zewnętrznych ze skóry wyprawionej lub skóry wtórnej i cholewkach z materiałów włókienniczych (z wył. obuwia domowego i obuwia dla lalek)
Kod CN: 2009 21 00 - Sok grejpfrutowy (włącznie z sokiem z pomelo), niesfermentowany, o liczbie Brixa <= 20 w 20°C, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej (z wył. z dodatkiem alkoholu)
Kod CN: 7318 15 52 - Wkręty, nawet z nakrętkami lub podkładkami, ze stali nierdzewnej, z łbem z nacięciem płaskim lub z gniazdem krzyżowym (z wył. wkrętów do drewna i wkrętów samogwintujących)
Kod CN: 0711 - Warzywa, zakonserwowane tymczasowo, np. w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących, ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
Kod CN: 9201 - Pianina, włączając pianina automatyczne; klawesyny i pozostałe klawiszowe instrumenty strunowe
Kod CN: 7018 20 00 - Kuleczki szklane o średnicy <= 1 mm
Kod CN: 7214 - Sztaby i pręty z żeliwa lub stali niestopowej, nieobrobione więcej niż kute, walcowane na gorąco, ciągnione na gorąco lub wyciskane na gorąco, ale z włączeniem tych, które po walcowaniu zostały skręcone (z wył. w nieregularnie zwijanych kręgach)