2008 97 18 Mieszanki owoców i pozostałych jadalnych części roślin, przetworzone lub zakonserwowane, zawierające dodatek alkoholu, o zawartości cukru > 9% masy, o rzeczywistej masowej mocy alkoholu > 11,85% mas (z wył. mieszanek orzechów, owoców tropikalnych/orzechów tropikalnych w rodzaju wymienionych w uwadze dodatkowej 7 i 8 do działu 20, o zawartości netto >= 50% masy, orzeszków ziemnych i pozostałych nasion)
Kod CN 2008 97 18 odpowiada następującym kodom Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług PKWiU:
Nomenklatura scalona (CN) jest usystematyzowaną klasyfikacją towarów wykorzystywaną w Unii Europejskiej. Obejmuje m.in. kod 2008 97 18. Rozszerza również Zharmonizowany System Oznaczania Towarów (Harmonized System HS) wykorzystywany w większości krajów na całym świecie. Służy przede wszystkim do określenia wspólnej taryfy celnej w krajach UE. Składa się z ośmiu cyfr.
Polska Klasyfikacja Towarów i Usług jest to natomiast system klasyfikacji wyrobów i usług określnych. W takim katalogu produkty uporządkowane są względem sekcji, działów, grup, klas, kategorii, podkategorii i pozycji.
Kod PKWiU: 10.39.29.0 - Pozostałe owoce i orzechy przetworzone, zakonserwowane lub suszone
Sprawdź inne kody CN
Kod CN: 3209 90 00 - Farby i pokosty, włącznie z emaliami i lakierami, na bazie polimerów syntetycznych lub polimerów naturalnych modyfikowanych chemicznie, rozproszone lub rozpuszczone w środowisku wodnym (z wył. na bazie polimerów akrylowych lub winylowych)
Kod CN: 8311 10 00 - Elektrody z metali nieszlachetnych w otulinie, do spawania łukiem elektrycznym
Kod CN: 2006 00 10 - Imbir zakonserwowany cukrem, odsączony, lukrowany lub kandyzowany
Kod CN: 8440 10 40 - Maszyny do oprawiania książek metodą bezszwową
Kod CN: 0304 95 90 - Mięso (nawet rozdrobnione), z ryb z rodzin Bregmacerotidae, Euclichthyidae, Gadidae, Macrouridae, Melanonidae, Merlucciidae, Moridae i Muraenolepididae (z wył. filetów i surimi, mintaja (Theragra chalcogramma), dorsza, łupacza, czarniaka, morszczuka z rodzaju Merluccius i błękitka), zamrożone
Kod CN: 0307 82 00 - Skrzydelniki (Strombus spp.) żywe, świeże lub schłodzone, nawet w skorupach
Kod CN: 1212 91 - Burak cukrowy, świeży, schłodzony, zamrożony lub suszony, nawet mielony
Kod CN: 6102 90 90 - Anoraki, włącznie z kurtkami narciarskimi, wiatrówki, kurtki od wiatru i podobne artykuły, z materiałów włókienniczych, damskie lub dziewczęce, dziane (z wył. z wełny lub cienkiej sierści zwierzęcej, z bawełny lub włókien chemicznych, kostiumów, kompletów, żakietów, sukni, spódnic, spódnico-spodni, spodni, spodni na szelkach i z karczkiem typu ogrodniczki)
Kod CN: 2008 99 34 - Owoce i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane, zawierające dodatek alkoholu, o zawartości cukru > 9% i o rzeczywistej masowej mocy alkoholu > 11,85 % mas. (z wył. zakonserwowanych cukrem ale nie w syropie, oraz dżemów, galaretek owocowych, marmolad, przecierów i past, otrzymanych w wyniku obróbki cieplnej oraz orzechów, orzeszków ziemnych i pozostałych nasion, ananasów, owoców cytrusowych, gruszek, moreli, wiśni i czereśni, brzoskwiń, truskawek i poziomek, żurawiny, imbiru, winogron, owoców guawy, mango, smaczeliny, melonowca (papai), tamaryndy, jabłek nerkowca, liczi (śliwki chińskiej), owoców kanawalii, sączyńca, owoców męczennicy, oskomianu (carambola) i pitahaya)