Kod CN 4001 22 00 odpowiada następującym kodom Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług PKWiU:
Nomenklatura scalona (CN) jest usystematyzowaną klasyfikacją towarów wykorzystywaną w Unii Europejskiej. Obejmuje m.in. kod 4001 22 00. Rozszerza również Zharmonizowany System Oznaczania Towarów (Harmonized System HS) wykorzystywany w większości krajów na całym świecie. Służy przede wszystkim do określenia wspólnej taryfy celnej w krajach UE. Składa się z ośmiu cyfr.
Polska Klasyfikacja Towarów i Usług jest to natomiast system klasyfikacji wyrobów i usług określnych. W takim katalogu produkty uporządkowane są względem sekcji, działów, grup, klas, kategorii, podkategorii i pozycji.
Kod CN: 2008 99 21 - Winogrona, przetworzone lub zakonserwowane, zawierające dodatek alkoholu, o zawartości cukru > 13%
Kod CN: 0604 20 90 - Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pąków kwiatowych, oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże (z wył. choinek bożonarodzeniowych i gałązek iglastych)
Kod CN: 7222 20 89 - Sztaby i pręty, ze stali nierdzewnej, nieobrobione więcej niż gięte na zimno lub wykończone na zimno, zawierające < 2,5% masy niklu (z wył. wyrobów o przekroju poprzecznym w kształcie koła)
Kod CN: 9401 53 00 - Meble do siedzenia, rattanowe
Kod CN: 3403 19 20 - Smary o zawartości co najmniej 25 % masy węgla pochodzącego z biomasy, które ulegają biodegradacji przynajmniej w 60 %
Kod CN: 6209 90 - Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt, z materiałów włókienniczych (z wył. z bawełny lub z włókien syntetycznych, dzianych i czapeczek)
Kod CN: 2008 97 94 - Mieszanki guawy, mango, smaczeliny, melonowca (papai), tamaryndy, jabłek nerkowca, liczi (śliwki chińskiej), kanawalii, sączyńca, męczennicy, oskomianu (carambola) i pitahaya, włączając mieszanki w ilości >= 50% masy tych owoców z orzechami nerkowca, orzechami brazylijskimi, areca (lub betel), cola i makadamia , przetworzone lub zakonserwowane, bez dodatku alkoholu i bez dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto >= 4,5 kg, ale < 5 kg
Kod CN: 2008 50 69 - Morele, przetworzone lub zakonserwowane, zawierające dodatek cukru, ale niezawierające alkoholu, o zawartości cukru > 9%, ale <= 13% masy, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto > 1 kg
Kod CN: 0304 88 18 - Filety z żarłacza błękitnego (Prionace glauca),, zamrożone
Kod CN: 3824 99 20 - Pochłaniacze gazów do lamp próżniowych